top of page

"אמאלה מכשפה" - התמודדות עם סיוטי לילה

קיימים מספר סוגים של פחדים:
פחד מרעש, צופר חזק, שואב אבק, מיקסר; פחד מהלילה והחושך, פרידה מההורים; פחד מזרים, מבעלי חיים, מגנבים מפלצות ועוד.


בגילאי 3-6 הילדים מפתחים פחדים רבים, זהו הגיל בו דמיון ומציאות עדיין לא מוגדרים, לעיתים חלק מהפחדים יהיו קשורים לארוע אמיתי שהתרחש במהלך היום והדמיון בחלום משמש כסוג של הגנה מפני התמודדות ישירה.

מה עושים?

ראשית נתייחס ברצינות לנושא הפחד, שהרי גם אנחנו כיצורים בוגרים פוחדים, הילדים שלנו מכירים אותנו וחוו אותנו מביעים פחד ומתמודדים בהצלחה או אי הצלחה. כשילד מבטא פחד, נזכור כי עבורו הפחד אמיתי, מאיים ומפחיד, לכן ראשית ניתן לגיטימציה לתחושותיו. למשל לילד בן השלוש אין טעם לאמר לו אין לך ממה לפחוד, כי אין מפלצת בחדר שלך, כיוון שכך יבין וירגיש כי לא מבינים אותו ושהוא לבד במאבקו במפלצת בפחד שלו.
הסו דהוא לגלות אמפאתיה. ניתן לאמר: "אני מבין שהמפלצת מפחידה אותך וזה בסדר לפחד. בוא נחשוב ביחד איך אפשר להתמודד עם הפחד? או אם חווה חווית הצלחה בעבר בהתמודדות כלשהיא נזכיר לו את אותו מקרה, בו חשש/ והתגבר ונעצים את החוויה.

נמשיך בסיעור מוחות משפחתי מה ניתן לעשות? סיעור מוחות כדרך חיים.
לילדים רעיונות מבריקים מה אתה מציעה? אם הילד צעיר ואין לו רעיונות, נוכל לעודד אחים גדולים להציעה הצעות ואם לא ניתן רק בשלב האחרון ניתן רעיונות.
למשל: אולי מנורת לילה קטנה שמאירה את החדר וושמרת עלייך.אולי חיית מחמד שיכולה לישון איתך בחדר ולהגן עלייך. אולי דובי או בובה לה אפשר לספר סיפור העוסק בפחד... ואולי...
והכי חשוב זכרו להתיידד עם הפחד, בוא נכיר אותו. איך לדעתך נראית המפלצת? איזה צבע יש לה? מה היא עושה? מה היא אוכלת? מה היא שותה? מה גודלה? ...

ספרים העוסקים בנושא הפחד כמובן יכולים לסייע: "איתמר צייד החלומות" "פחדרון בארון" "לילה חשוך אחד"."דניאל כבר לא פוחדת" "ארץ יצורי הפרא" "טרופותי"

לא לשכוח, לכל אחד יש את המיטה שלו. גם אם הילד מגיע אליכם למיטה, רצוי לא לקבע הרגל זה ועם כל הקושי להחזירו למיטתו.
ועל כך בהמשך כשאתייחס לנושא חוקים וגבולות ..

 

bottom of page